De valkuilen van onze hoogconjunctuur en ‘druk, druk, druk’

De economie floreert momenteel in Nederland. Er zijn nog nooit zoveel bedrijven en ondernemers geweest in ons land, maar liefst 1.6 miljoen. We blinken uit in heel veel zaken en staan internationaal op de kaart. Maar zijn alle cijfers wel zo rooskleurig?

Helaas zijn er ook minder positieve zaken te melden over ons huidige ondernemersklimaat:*

  • Jaarlijks gaan 5.000 bedrijven failliet
  • Van de 45.000 gestarte bedrijven in 2008 zijn er nog maar 4.500 over. Desalniettemin is het totale aantal bedrijven in 10 jaar met bijna 30% gegroeid.
  • Het tempo waarin bedrijven komen, gaan of groeien ligt erg hoog.
  • Veel van de failliete bedrijven hebben onvoldoende ingespeeld op de snelheid van veranderingen en mogelijkheden buiten de huidige scope.
  • Er is steeds meer concurrentie en specialisatie waardoor flexibiliteit wordt vereist.

De top 3 redenen van het hoge aantal faillissementen:

  1. Slecht management: een ondernemer is niet per definitie een goede manager
  2. Gebrek aan visie: er wordt te veel gekeken en gehandeld naar de korte termijn
  3. Slecht financieel inzicht: het banksaldo is bepalend.

Kortom, een zelfstandige moet van vele markten thuis zijn en ervoor waken dat hij of zij niet in een van de hierboven genoemde valkuilen van het ondernemen trapt. Zeg eens eerlijk: wanneer heeft u voor het laatsteen analyse gemaakt van uw onderneming of kijkt u wel eens kritisch naar uw rol als ondernemer? Ik hoor u denken ‘Daar heb ik toch allemaal geen tijd voor! Ik ben veel te druk voor dat soort randzaken’.

Mijn advies: trek er tóçh wat tijd voor uit. Zelfreflectie helpt u om de koers van uw bedrijf vast te houden, een algehele focus te creëren en effectiever en efficiënter te werken. We hebben allemaal overvolle agenda’s en er is nauwelijks tot geen tijd om bij te komen na een periode van topdrukte, laat staan om uw volle aandacht op één taakte richten. Het is dan ook zaak om een situatie voor uzelf te creëren waarin u productief bent. Dat is heel wat anders dan druk zijn, nietwaar?

Besteed tijd en aandacht aan uzelf, zodat u het meeste uit uzelf en uw bedrijf kunt halen, zonder dat het ten koste gaat van uw persoonlijke vitaliteit. Beperk de druk op uzelf, uw omgeving en uw werk door doelgericht te denken en werken en trechter de overload aan communicatie in zin en onzin. Belangrijk is verantwoordelijk zijn en blijven voor resultaat, leiderschap en vertrouwen. Voorkom dat u ten onder gaat aan een burn-out.

De overheid is zich ook bewust van dit grote gevaar dat bij veel ondernemers op de loer ligt. Niet voor niets zet de overheid het komende jaar fors in op burn-out preventie. De cijfers liegen er niet om: in Nederland werkt ongeveer 1 op de 5 -relatief jonge -mensen niet, als gevolg van stress en een burn-out’. De gemiddelde kosten per werknemer per jaar bij een burn-out zijn €60.500**

Laten we dan ook vandaag starten met iets kleins, maar wat een grote impact kan hebben op uw dagelijkse werkroutine. Stroomt uw mailbox dag in dag uit vol met honderden mails? De oplossing: DDD.

Doing – direct uitvoeren of plannen, vooral niet laten liggen

Delegate – doorzetten naar een competente, verantwoordelijke medewerker

Delete – per direct verwijderen of afmelden

Gun uzelf hiermee een productieve dag en effectieve afspraken in uw agenda

Wilt u uitgebreidere informatie over het burn-out preventieprogramma, de subsidiemogelijkheden vanuit de overheid of een gesprek over individuele business coaching?

Neem dan contact op. Maurice Hoogendoorn Forward Business Coaching 06-55150622 of m.hoogendoorn@forwardbc.nl

Bronnen: *CBS **Business Insider